top of page

De voor- en nadelen van private lease

Waarom private lease?

De afgelopen vijf jaar is de populariteit van private lease enorm gegroeid, naar 65.000 voertuigen in 2016. Naar verwachting stijgt dit verder naar 250.000 in 2020. Dit komt door het gebruikersgemak en het feit dat de klant niet hoeft om te kijken naar het onderhoud, de autoverzekering, wegenbelasting of waardevermindering van de auto: De klant moet alleen nog zelf tanken.


Private Lease is een alternatief voor het kopen van een nieuwe auto. Het is nog steeds een onbekende vorm van particuliere lease voor veel Nederlanders. Het serviceproduct begon in 2015 steeds populairder te worden. Zo hebben in 2015 ruim 36.000 Nederlanders voor een private-leasevoertuig gekozen en stond in 2016 de teller op 65.000. De verwachting is dat dit serviceproduct de komende jaren sterk in populariteit blijft toenemen.


Deze populariteit is simpel te verklaren. Wat voorheen een onbereikbare luxe was is nu voor bijna iedereen betaalbaar. Met een brutosalaris van 1000,- euro paar maand kunnen consumenten al een private leaseauto bestellen. Daarnaast zijn de consumenten veiliggesteld van onderhoud, wegenbelasting of dure afschrijvingen op een auto. Private lease is gemakkelijk, omdat dit dankzij een all-in abonnement de drempel verlaagt om een nieuwe auto te kunnen kopen. Meestal zijn de contracten ook flexibel opzegbaar. Dit laatste kan de consument ook zekerheid geven bij het verlies van een baan, of financiële problemen.

De voordelen van private leasing op een rij:

 • Gemakkelijk en snel. Meeste leasemaatschappijen kopen groot in en kunnen dat voordeel aan de klant meegeven. De meeste auto’s zijn hierdoor snel leverbaar.

 • Vast bedrag per maand. De klant krijgt een overzicht met alle kosten die maandelijks moeten worden afgedragen aan de leasemaatschappij. Alleen de brandstof en verkeersboetes zijn voor eigen rekening.

 • All-in abonnement. De onderhoudskosten, maandelijkse wegenbelasting, of een dure allriskverzekering zijn verleden tijd. Private lease biedt het totale pakket, dus er is geen kans op financiële verassingen.

 • Investering is verleden tijd. De consument hoeft niet meer de spaarpot open te breken voor een auto, of de jaarlijkse vakantie over te slaan. Een nieuwe auto is dankzij private lease al betaalbaar vanaf 159,- euro per maand.

 • Voor senioren. 50-plussers kunnen vaak moelijker geld lenen bij financiële instellingen voor de aankoop van een auto. Private lease heeft een gemakkelijker financiële regeling. Wel hanteert een aantal van onze aanbieders een maximum leeftijdsgrens. Dit is meestal tot 74 jaar.


Nadelen van private lease

 • Kostbaar bij meer kilometers. Indien de leaserijder meer kilometers maakt dan afgesproken, brengen de leasemaatschappijen extra kosten in rekening. Dit varieert tussen de 00,04 en 00,16 cent per kilometer. Wel kan dit contract in dit geval meestal gewijzigd worden naar een hogere kilometerbundel.

 • Eigen risico bij schade. Dit kan, net als bij elke autoverzekering, in het geval van schade die veroorzaakt is door de bestuurder, een eigen risico hebben van 300,- per schadegeval.

 • Het voertuig is van de leasemaatschappij. Na de leaseperiode dient het voertuig te worden ingeleverd bij de leasemaatschappij. Echter kan dit voertuig in sommige gevallen worden overgenomen tegen de marktwaarde.

 • Hypotheek, lening en BKR-registratie. Het private leasecontract kan invloed hebben op de maximale lening, omdat de meeste leasemaatschappijen een private-leasecontract verplicht moeten registreren bij het BKR. Wel zijn er een aantal leasemaatschappijen die BKR niet registeren. Deze organisaties zijn in de meeste gevallen bank afhankelijk, waarbij zij de lening, in dit geval een private lease, vanuit eigen investering kunnen aanbieden. Dit kan in sommige gevallen als het kopen van een huis, sluiten van een lening voordeliger zijn.

Avesta Mobility helpt zijn klanten in bovengenoemde situaties bij het vinden van het perfecte private leasecontract, door de beste leasemaatschappij aan te raden die bij de klant past.

Recente berichten
Screen Shot 2018-11-28 at 6.00.33 PM.png
Volg ons
 • Instagram Social Icon
 • Pinterest Social Icon
bottom of page