top of page

Het Einde van de BPM-Vrijstelling voor Bestelauto's: Wat te Verwachten en Welke Keuze te Maken?

Voorheen konden ondernemers die bestelauto's aanschaften genieten van een vrijstelling van de BPM (De Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen), wat betekende dat ze geen belasting hoefden te betalen bij de aankoop van een nieuwe bestelauto. Deze stimulerende regeling was bedoeld om ondernemers te ondersteunen bij het aanschaffen van bedrijfsvoertuigen. Echter, vanaf 2025 zal deze vrijstelling worden afgeschaft op bedrijfswagens. Deze belasting, die historisch gezien aanzienlijke invloed heeft gehad op de autokoopbeslissingen.


De Overheid Bevordert CO2-Uitstootvrije en Zuinige Modellen

De reden achter deze drastische verandering in het BPM-beleid is de inzet van de overheid om de verkoop van bestelauto's zonder CO2-uitstoot of zeer zuinige modellen te bevorderen. Vanaf 2025 zal bij de registratie van een nieuwe bestelauto BPM worden berekend, wat betekent dat iedereen BPM moet betalen bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto. De hoogte van deze belasting zal worden gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig, waardoor er een directe financiële prikkel ontstaat voor ondernemers om milieuvriendelijkere opties te overwegen.


![Image Source](Link naar een afbeelding van een milieuzone)


Innoveren of Blijven Doorrijden?

Deze ingrijpende veranderingen in het fiscale en milieubeleid zullen ongetwijfeld gevolgen hebben voor de markt van bestelauto's en de keuzes van ondernemers. Het verdwijnen van de BPM-vrijstelling maakt bestelauto's op diesel of benzine aanzienlijk duurder. De BPM-vrijstelling blijft echter gelden voor elektrische bestelauto's en gebruikte bestelauto's, wat enige ademruimte biedt.


![Image Source](Link naar een afbeelding van een elektrische bestelauto)


Niettemin is de overstap naar een elektrische bestelauto niet voor alle ondernemers een haalbaar alternatief. De prijzen van elektrische bestelauto's zijn momenteel nog relatief hoog en het bereik kan voor sommige zakelijke behoeften beperkt zijn. Dit dwingt ondernemers om te kijken naar gebruikte bestelauto's. Echter, met de groeiende invoering van milieuzones in steden kan zelfs deze keuze een uitdaging vormen.


![Image Source](Link naar een afbeelding van een gebruikte bestelauto)


Advies: Wat te Doen?

  • Elektrisch is de toekomst: Overweeg de mogelijkheid van een elektrische bestelauto, vooral als je voornamelijk binnen stedelijke gebieden opereert. Hoewel de aanschafprijs hoog kan zijn, zijn er subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die de kosten kunnen verlagen.

  • Gebruikt blijft een optie: Als een nieuwe elektrische bestelauto niet binnen je budget past, kan een gebruikte bestelauto een goede keuze zijn. Houd echter rekening met mogelijke prijsstijgingen als gevolg van de veranderingen in BPM-regels.

  • Alternatieve vervoermiddelen: Onderzoek of alternatieve vervoermiddelen, zoals bakfietsen, geschikt zijn voor jouw bedrijf, vooral als de toegang tot milieuzones een zorg is.

  • Laadinfrastructuur: Zorg ervoor dat er voldoende laadinfrastructuur beschikbaar is als je kiest voor elektrische voertuigen.

  • Plan voor de toekomst: Anticipeer op mogelijke veranderingen in regelgeving en milieuzones en pas je bedrijfsstrategie dienovereenkomstig aan.

De uiteindelijke beslissing hangt af van je specifieke zakelijke behoeften en financiële situatie. Het kan verstandig zijn om advies in te winnen bij een belastingadviseur of een automotive expert om de beste keuze te maken voor jouw onderneming.


Bronnen:

Rijksoverheid. (2021). Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM). Link

Rijksoverheid

Comments


Recente berichten
Screen Shot 2018-11-28 at 6.00.33 PM.png
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page