top of page

Winterbanden goedkoper en veiliger?

“Wanneer begin ik te rijden met winterbanden?” Het is een vraag die veel automobilisten zich afvragen wanneer de winter nadert, dus laait de discussie over het vervangen van banden weer op. Wanneer moet je rijden met winterbanden? Hoe verstandig is het om met winterbanden door te rijden in de zomer? En waar moet je deze winter verder op letten met betrekking tot je banden?

De meeste automobilisten blijven het lastig vinden, want een set nieuwe banden kan een flinke investering zijn en de vraag is of deze investering zichzelf terugverdient. Dat winterbanden veiliger zijn in deze maanden staat buiten kijf, maar er zijn meer aspecten die een rol spelen, zoals rijcomfort, de kosten van het rijden met winterbanden en zelfs wetgeving.

De werking van winterbanden Er zijn verschillende soorten banden, die verschillen in hardheid en profiel. Zomerbanden zijn hard en hebben relatief weinig profiel, waardoor ze op droog wegdek boven de 7 °C goede prestaties leveren Winterbanden hebben, in tegenstelling tot zomerbanden, meer profiel en meer rubberen verbindingen die zacht blijven bij een temperatuur onder 7 °C. All-seasonbanden vallen tussen deze twee types banden in (1). De combinatie van meer rubber, betere verbindingen en zacht rubbermateriaal van winterbanden zorgt alleen bij koude weersomstandigheden voor een optimale prestatie. Deze combinatie van materiaal en profiel zorgt ervoor dat de banden bij lagere temperaturen en gladder wegdek, zoals bij sneeuw en ijzel, meer grip hebben en dat je zo veiliger en comfortabeler kunt rijden. Wanneer deze banden worden gebruikt bij hogere temperaturen kunnen de banden echter sneller slijten vanwege het hogere wegcontact en zorgen ze voor een langere remweg en onvoorspelbaar rijgedrag vanwege het relatief zachte materiaal, waardoor de kans op slipgevaar juist een stuk groter is dan bij zomerbanden. Naast deze veiligheidsaspecten hebben winterbanden ook een negatief effect op het brandstofverbruik bij warm weer. Door de samenstelling van de rubberen verbindingen is de rolweerstand dan namelijk groter dan bij zomerbanden, wat een negatief effect heeft op het brandstofverbruik en dus meer kosten en minder rijcomfort met zich meebrengt (2).

De voor- en nadelen van winterbanden Een winterband is dus ontworpen om veilig te kunnen rijden bij lagere temperaturen, in de regel onder de 7 °C. Het gebruik van winterbanden bij temperaturen boven de 7 °C zal de prestaties, ten opzichte van zomerbanden en all-season-banden, dus juist doen verminderen. In de zomer op winterbanden rijden kent dus net zo veel nadelen als het in de winter rijden met zomerbanden. De belangrijkste aspecten van winterbanden hebben wij op een rij gezet:

- Kortere remweg in de winter, juist langer in de zomer - Minder slipgevaar onder gladde omstandigheden, minder rijcomfort en meer slipgevaar bij droge omstandigheden - Hogere slijtage bij hogere temperaturen ten opzichte van zomerbanden - Hoger brandstofverbruik vanwege hogere rolweerstand

Veiligheid staat voorop, dus in de winter wegen de voordelen van winterbanden altijd op tegen het gebruik van een ander type banden. Ook de prestaties van all-seasonbanden blijven achter bij die van winterbanden onder deze omstandigheden. Financieel gezien blijf je met all-seasonbanden altijd in het nadeel, want vergeleken met zomerbanden leveren deze ook onder warme omstandigheden een hoger brandstofverbruik op. Om het meeste te halen uit het gebruik van deze verschillende typen banden is het dus veruit het verstandigst om deze te vervangen bij het wisselen van de seizoenen. Niet alleen levert dit de meeste kostenbesparing op voor wat betreft brandstofverbruik, ook beperk je de slijtage van iedere set banden tot een minimum wanneer je ze onder de omstandigheden gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Op deze manier bespaar je op lange termijn meer kosten dan wanneer je de banden op het verkeerde moment gebruikt en ze dus sneller aan vervanging toe zijn.

Winterbanden en wetgeving.

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht (3). In andere landen is dit echter wel het geval, wat betekent dat je voor nare verrassingen kunt komen te staan wanneer je op weg bent richting wintersport. In Duitsland, Noorwegen, Finland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Luxemburg, Frankrijk en Italië is het gebruik van winterbanden verplicht en worden in sommige gevallen specifieke eisen gesteld aan de minimale profieldiepte van een band. Niet alleen staat er een boete tegenover het niet gebruiken van winterbanden, ook kan het betekenen dat degene zonder winterbanden als schuldige van een ongeluk wordt aangewezen en dat eventuele schade niet vergoed wordt. Het kan dus financieel zware gevolgen hebben om in deze landen geen winterbanden te voeren (4).

Advies van Avesta Mobility Er is een aantal goede tests te vinden waarin winterbanden objectief worden beoordeeld naar prijs, kwaliteit en de mate waarin ze voldoen aan de gestelde normen (5, 6, 7). Ons advies is om bij elk klimaat, voor de beste prestaties, het juiste type band te gebruiken. Daarnaast gaat elke set banden onder de juiste omstandigheden langer mee en worden ze dus efficiënter gebruikt, waardoor op lange termijn bespaard kan worden op de aanschaf van een nieuwe set banden.

Aankoopadvies van Avesta Mobility

Bij deze twee aanbieders kunt u gemakkelijk de gewenste autoband vergelijken.

Trefwoorden: winterband, goedkope banden, autoband vervangen, winterbanden verplicht,Groningen autobanden, Leeuwarden winterbanden, sneeuwketting, Zwolle, Arnhem, Den Haag, Amsterdam, Almere, Almere-haven, ?LeLeylystad, Amersfoort, Eindhoven, Maastricht, Goedkoopst autobanden, prlaagste prijs autoband. goedkoop banden vervangen, autobanden prijs, winterbanden actieprijs, autobanden Rotterdam, winterbanden Uttrecht, goedkoopste autoband, michellin, winter bandhghggen, ,

Recente berichten
Screen Shot 2018-11-28 at 6.00.33 PM.png
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page