Particulieren opgelet: vanaf 1 juli 2020 tot 4.000 euro subsidie op een nieuwe of gebruikte elektris
Voor de consument is het simpel: wat kost het en wat levert het op? Dat laatste staat de afgelopen jaren in de centraal bij elektrische auto’s, want de consument stelt vaker de vraag “is elektrisch rijden nou echt veel goedkoper, of moet ik door blijven rijden in mijn trouwe brandstofauto?’’.
Het kabinet heeft de afgelopen jaren voornamelijk ingezet op een duurzame economie en groene groei. Het rijden van elektrische auto’s is daarom van belang om aan deze groene aspecten te voldoen. Vanuit de overheid liggen nieuwe fiscale prikkels immers voor de hand. Om deze transitie naar elektrisch autorijden de komende jaren kracht bij te zetten heeft de overheid besloten om, naast de zakelijke rijders, ook de particuliere automobilisten verder te stimuleren om elektrisch te rijden. Om dit te kunnen doen zullen vanaf 1 juli 2020 subsidies beschikbaar worden gesteld, voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s op particuliere markt, die tot 2025 geldig zijn. Mogelijk zal de subsidie jaarlijks verlaagd worden omdat de nieuwe elektrische auto’s ook steeds betaalbaarder worden.
Particulieren die vanaf 1 juli 2020 een nieuwe elektrische auto aanschaffen, tot een waarde van 45.000 euro, ontvangen 4.000 euro subsidie over de aanschafprijs. Bij aanschaf van gebruikte modellen gaat een aanschafsubsidie gelden van 2.000 euro.
Harde eisen bij tweedehands elektrische auto’s
Bij subsidieverstrekking voor een tweedehandse elektrische auto is de volgende eis gesteld: het voertuig dient aangeschaft te worden bij een officiële vakgarage. Daar is voor gekozen omdat subsidie voor verkoop tussen particulieren fraudegevoelig kan zijn.
De voor- en nadelen van elektrische auto’s
Voordelen voor het komende jaar
[if !supportLists]· [endif]Geen wegenbelasting
[if !supportLists]· [endif]Geen BPM
[if !supportLists]· [endif]Lage elektriciteitskosten
[if !supportLists]· [endif]Steeds meer laadpalen, waardoor opladen gemakkelijker wordt.
Nadelen op lange termijn
[if !supportLists]· [endif]Accureparatie kan duur zijn
[if !supportLists]· [endif]Relatief prijzig
[if !supportLists]· [endif]Wegenbelasting vanaf 2021
[if !supportLists]· [endif]Hoger verzekeringstarief.
Bron: ANWB (2019), Milieucentrale (2020).