top of page

Wel of niet doorrijden met winterbanden in de zomer?

“Wel of niet doorrijden met winterbanden?” Het is een vraag die veel automobilisten zich afvragen wanneer het einde van de winter nadert, dus laait de discussie over het wel of niet vervangen van de winterbanden weer op. Maar hoe verstandig is het om met winterbanden door te rijden?

De meeste automobilisten blijven het lastig vinden, want een set nieuwe zomerbanden kan een flinke investering zijn en de vraag is of deze investering efficiënt genoeg is om dit terug te verdienen.


Functionaliteit van winterbanden

Winterbanden hebben, in tegenstelling tot zomerbanden, meer profiel en meer rubberen verbindingen die zacht blijven bij een temperatuur onder 7 °C. Deze combinatie van meer rubber, betere verbindingen en zacht rubbermateriaal zorgt alleen bij koude weersomstandigheden voor een optimale prestatie. Indien deze banden worden ingezet bij hogere temperaturen kunnen de banden sneller slijten, zorgen ze voor een langere remweg en is de kans op slipgevaar een stuk groter dan bij zomerbanden. Naast deze veiligheidsfactoren hebben winterbanden ook een negatief effect op het brandstofverbruik bij warme weeromstandigheden. Door de samenstelling van de rubberen verbindingen is de rolweerstand groter dan bij zomerbanden, wat een negatief effect heeft op het brandstofverbruik en het rijcomfort.


Nadelen van winterbanden bij warm weer

Het gebruik van winterbanden bij temperaturen boven de 7 °C zal de prestaties, ten opzichte van zomerbanden en all-season-banden, dus doen verminderen. Een winterband is ontworpen om veilig te kunnen rijden bij lagere temperaturen. In de zomer op winterbanden rijden kent dus veel nadelen. De belangrijkste hebben wij op een rij gezet:


  • Langere remweg

  • Minder rijcomfort

  • Hogere slijtage

  • Hoger brandstofverbruik.


Advies van Avesta Mobility

Ons advies is om bij elk klimaat, voor de beste prestaties, het juiste type band te gebruiken. Daarnaast gaat elke set banden onder de juiste omstandigheden langer mee en worden ze dus efficiënter gebruikt, waardoor op lange termijn bespaart kan worden op de aanschaf van een nieuwe set banden.

Aankoopadvies van Avesta Mobility

Bij deze twee aanbieders kunt u gemakkelijk de gewenste autoband vergelijken.

bronnen: continental.nl (2016), anwb.nl(2013), michelin.com (2018).

Recente berichten
Screen Shot 2018-11-28 at 6.00.33 PM.png
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page